آموزش
27. رُوِيَ عَنِ النَّبِيِّ - صَلَّي اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِه - اِنَّهُ نَظَرَ اِلي بَعْضِ الْاَطْفالِ فَقالَ: وَيْلٌ لِاَولادِ آخِرِ الزَّمانِ
رسول اكرم به تعدادي از كودكان نگاه کرد، سپس فرمود: واي بر فرزندان آخرالزمان از پدرانشان. عرض شد يا رسول الله از پدران مشرك آنها؟ فرمود: نه بلكه از پدران مسلمانشان كه هيچ چيز از فرائض مذهبي را به آنان نميآموزند و اگر خود فرزندان پارهاي از مسائل ديني را فرا گيرند آنها را باز ميدارند و تنها به اين قانع هستند كه فرزندانشان متاع ناچيزي از دنيا بدست آورند، من از اين قبيل پدران بري هستم و آنان نيز از من بيزارند.
«مستدرك الوسائل، ج 2، ص 625»
چگونه می توان جیغ و فریاد را در کودکان کاهش داد؟
آنچه را که از بچه ها می خواهید با صدایی آرام بگویید. برای اینکه صدایتان را بشنوند، از فاصله ی دور با آن ها حرف نزنید، نزدشان بروید، شانه هایشان را بگیرید، در چشمانشان نگاه کنید و روشن و آرام با آن ها صحبت کنید. به جای گفتن” داد نزن” به وضوح بگویید که چه می خواهید. به طور مثال،” لطفا در این خانه با صدای آرام صحبت کن.” در مورد سر و صدا در خانه قوانینی وضع کنید. آن ها را بنویسید و در محلی قابل مشاهده بچسبانید. در این فهرست، پیامدهای زیر پا گذاشتن قوانین را نیز قید کنید. اگر دو کودک بر سر هم داد می زنند به طرف آن ها بروید و بین آن ها بایستید. اخم کنید، چهره تان ناراضی به نظر برسد، دستهایتان را پشتتان گره کنید و هیچ چیزی نگویید. اغلب همین کار برای یادآوری قوانین به آن ها کافی است. برخی از بچه ها انرژی بسیار زیاد و صدای بلندی دارند. مراقب باشید که این بچه ها حتما راهی برای صرف صداهای پرانرژی و هیجان زیاد خود داشته باشند. آن ها را در یک تیم ورزشی ثبت نام کنید و بگذارید برای تشویق تیم ها در محیطی مناسب داد بزنند. بگذارید وارد گروه سرود شوند. اگر آن ها را به محل بازی، پارکی بزرگ ویا به کوه و دشت ببرید، محلی بسیار مناسب برای تخلیه انرژی به آن ها داده اید.
واجب فراموش شده
اگر امروز مواظب لقمه غذایت نباشی! فردا مجبوری مواظب - حجاب دخترت - غیرت پسرت - حیای همسرت و … باشی زیرا لُقمه حرام شروع کننده همه مصیبت هاست.
اهمیت تغذیه در دوران پیش بلوغ و فرآیند بلوغ
دوران نوجوانی یکی از حساس ترین و شگفت انگیزترین و بحرانی ترین دوره های رشد به شمار می رود و عوامل مختلفی اعم از تغییرات فیزیکی و شخصی بر وضعیت تغذیه نوجوانان تاثیر می گذارند. بارزترین تغییری که در این ایام دیده می شود جهت رشد قدی و وزن بدن است به طوری که یک فرد حدود 20 درصد از قد و 50 درصد وزن بزرگسالی خون را در این ایام به دست می آورد. این دوره رشد بین 5-7 سال طول می کشد و به طور معمول آغاز پروسه بلوغ در پسران اغلب در سن 14-16 سالگی و در دخترخانم ها 9-13 سالگی دیده می شود توصیه های کاربردی 1- با مشاهده تفاوت رشد قدی بین فرزندان با سایر کودکان مخصوصا هم کلاسی های آنها سریعا و بدون عاقبت اندیشی اقدامات تهاجمی و هزینه های گزاف را بر بودجه خانواده تحمیل نفرمایید و جگرگوشه خود را به رنج و عذاب عوارض غیرقابل پیش بینی سوق ندهید. 2- در آغاز با تنوع دادن در خورد و خوراک و نظم و انضباطی در خواب شبانه و عدم حذف صبحانه و عادت دادن فرزندتان به صرف میان وعده های نیم روز و عصرانه از دانه ها، مغزها، میوه و سبزیجات از بروز گرسنگی های سلولی و کاهش ترشح هورمون رشد جلوگیری نمایید. 3- با انجام آزمایشات ادواری در پارامترهای مایعات بدن از کاستی های فرزندتان به موقع آگاهی پیدا کرده و با رفع آنها روند رشد طبیعی او را تضمین نمایید. 4- از عادت دادن کودک به مصرف شیرینی، شکلات، بستنی، چیپس و پفک و سرگرم شدن آنها به تماشای کارتن و بازی کردن با وسایل الکترونیکی جدا خودداری نمایید. 5- از دادن غذاهای حاوی پروتئین و کربوهیدرات های مرکب قبل از فعالیت های بدنی و پس از آن به افزایش ترشح هورمون رشد منجر می گردد، استفاده نمایید چون هورمون رشد 2 ساعت بعد از خواب عمیق ترشح می شود، شام پرچرب و سنگین به کودک داده نشود.